Für Deutsch bitte hier klicken!

Smiley

A hajo 1979-ben epült es Prout Snowgoose 35 neven latta meg a napvilagot. Ez a peldany a büszke 48.-as sorszamot viseli.

Teljes hossza 10.72, szelessege 4,57, merülese 0,84 meter, alapterülete tehat megegyezik egy garzonlakas területevel!

A hajo sorsarol a 90-es evek közepeig nem sokat tudni. Ekkor nagyobb atepitesnek vetik ala: megerösitik a törzseket, üvegszalburkolatot kap a test belülröl, megemelik a hatso kabinok tetjet, uj ablakokat helyeznek be (a 37 labas Prout mintajara) es atepitik a szalon ablakait, valamint vizellatorendszeret (edes-sos), fütest epitenek a hajoba es korszerüsitik a konyhat, beepitenek egy vizhüteses hutoladat a jobb elsö kajüt padozataba. Aztan az idök folyaman szerelnek a hajora ket napelemet, egy szelgeneratort, es mas apro kiegeszitoket.

A hajo sajat bolyajan uszik, igy külön költseg ezzel kapcsolatosan nem merül fel. A hajo ket települes közt feluton uszik. Az egyik kimondottan turisztikai latvanyossag, nyaron tele turistakkal es hajosokkal, telen pusztulat. A masik varos telen-nyaron pusztulat, de lagalabb van benne egy Lidl (eljen a globalizacio) es gyalogosan sincs messzebb 15 percnel! Hurra a vasarlas legalabb megoldottnak tünik.

A PROUT Snowgoose 35 (Vadliba) eredeti prospektusanak elso negy oldala.

Smiley, lanykori neven IRene VL , valamikor a 90-as evekben (?) Jol lathato, hogy napelemek meg nincsenek felepitve es szelturbina sem forog rajta, ellenben a leirasok szerint a Dorado szellözök a 90-es felujtas alkalmaval kerültek a helyukre. Es meg egy masik oldalon is rabukkantam.

Es Smiley, avagy ahogya elözö tulaja büszken nevezte "Southern Cross" abban az allapotaban, ahogy mi atvettük, miutan kihordtunk rola harom tonna lomot, kacatot, szemetet...

Következett a hajo regisztralasa. Ahany orszag, annyi szabaly! Peldanak okaert: Svajcban nem lehetett regisztralni, mert a hajo folyamatosan idegen vizeken tartozkodik, 2 evente fel kellene hozni Baselba! (Basel Svajc kvazi tengeri kikötöje). Nemetorszgban szinten nem lehet regisztralni, mert nincs nemet allando lakhelyem! Magyarorszagon (talan) lehetett volna regisztralni, de akkor meghatarozott idöszakonkent biztositanom kell a hajo müszaki vizsgaztatasat. (Ez konkretan azt jelenti, hogy az en költsegemre egy vizsgabizottsag leutazik a hajohoz par napra, megnezik a poroltokat es kiallitjak a papirokat). Vegül ratalaltam egy jotünderre Deli Gabor Ur szemelyeben, aki a vilag legtermeszetesebb modjan közölte, hogy 2 het alatt lehet holland hajolevelem mindefajta problema es hercehurca nelkül.... Igy is volt. Szemelyeben egy nagyon kellemes uriembert ismertem meg, batran ajanlom mindenkinek! 

A következö akadaly a hajo biztositasa volt. Mint azota megtudtam, ezt az uri hobortot kevesen engedik meg maguknak, a legtöbb hajonak csak kötelezö biztositasa van, esetemben ragaszkodtam hozza, hogy un. önkar biztositas is legyen, nepi neven "kaszko". Azt kell mondanom, hogy kaszkoval mar rendesen husba maro tetel... De ez sem ment egyszerüen. Kb. 10 biztositot kerestem meg, ebböl kilenc utasitott el!

Kifogasok: tul idös a hajo (csak uj hajoval mehetnek sziklanak?),

tul kicsi az erteke (nekem azert nem tünt olyan morzsanyinak kipengetni!),

nem nemet felsegterületen van a hajo (ami nem nemet, nem is Europa?),

nincs benne a Lloyd katalogusban (a hajom rossz, nem a katalogus!) es meg sorolhatnam tovabb. Vegül a Pantanaeus biztosito volt az, amelyik minden különösebb kifogas nelkül a kert erteken biztositotta a kötelezöt, kaszkot es szemely & csomagbiztositast. 

Ezekkel az iratokkal felvertezve mentem be a görög Port Polic-hoz, hogy ugyan jegyezzek nevemre a hajot, hiszen itt dekkol mar a kikötöben jo par esztendeje. Szamitottam ra, hogy nem lesz egyszerü jatek, de megelepetesemre az össz akadalypalya annyi volt benne, hogy 30 Eurot kellett befizetnem a helyi adohivatalban. (Na azt megtalalni mar nem volt olyan könnyü, de magyar ember elött nincs lehetetlen) A Hivatal mindenütt Hivatal, igy van ez a napfenyes felszigeten is. Adoszam kell nekem! Azt bizony igenyelni kell, majd Athenban engedelyzik, aztan majd kiküldik es utana ertesitenek majd engem, amikor mehetek befizetni a 3 tizesemet... Gondoltam kell a francnak görög adoszam, biztos van egyszerübb modja is! Volt! Ha nekem eleg egy nyomtatott leporello a befizetesröl, akkor mar vihetem is! Fel ora mulva a kikötöörseg kezembe nyomta a Logbook-ot es ezzel keszen voltam! Hurra, mienk a hajo!